Časopis za umjetnost i kulturu

Novo izdanje časopisa Re

...
 

Predgovor zadnjem tiskanom broju

Dragi prijatelji,

čini se da bi bilo vrijeme da se konačno upoznamo, ipak je prilika gotovo historijska – ovo je ne samo best of izdanje časopisa Re već i njegov posljednji tiskani broj, zapravo dvobroj.
Stoga se kao glavni urednik ovog časopisa od njegovog prvog broja do danas, punih deset godina kasnije, moram na početku zahvaliti svim svojim urednicima koji su gradili, razvijali i vjerovali u Re, svim autorima i suradnicima koji su nam slali i ustupali svoje radove, ponekad i po narudžbi, bez čijeg entuzijazma zapravo časopisa ne bi ni bilo te svima vama koji ste nas ovaj ne mali broj godina pratili i podupirali te na taj način i održavali na životu, tj. davali nam smisao postojanja. Zbog toga vam se i obraćam kao prijateljima jer, iako se možda ne poznajemo, mislim da ovakav časopis koji je nastajao i postojao u ovakvim društvenim (da ne kažem “kulturnim”) uvjetima i na ovakvoj sceni može imati samo prijatelje, a ne “tek” čitatelje.
Počeli smo zaista “od početka” – kao studentski časopis na kroatistici, ograničeni na književnost i jezik, s vremenom se pomalo širili na ostale umjetničke sfere interesa i širi krug studentske populacije te izišli iz strogo studentskog okvira i profilirali se kao kulturnoumjetnički časopis s priličnim dijapazonom rubrika, od književnosti, preko srodnih i bliskih umjetnosti sve do kulturologije i filozofije. Čitavo vrijeme ipak smo ostali primarno vezani za studentsko-mladenačku generaciju, pokušavajući zadržati prvotnu ulogu, moglo bi se reći, poligona za vježbanje mladih autora te upravo među tom generacijom pronaći buduće “predvodnike scene”. Smatram da smo ovu drugu (zapravo primarnu) ulogu uspješno obavljali, o čemu svjedoči priličan broj autora koji su danas priznati i poznati, a mi smo ih objavljivali dok još to uglavnom nisu bili i to je nešto čime se ponajviše ponosimo.
Krug, evo, zatvaramo time što se vraćamo polazišnoj točki, a to je prvenstveno književnost na čijem ćemo se polju ubuduće pokušati realizirati kao kvalitetan i bitan časopis na našoj sceni. Otegotna okolnost je upravo to sužavanje interesa, ali je zato možda olakotna promjena formata koja nam predstoji. Naime, zbog vrlo nepovoljnih uvjeta u kojima se danas kulturnoumjetnički časopisi nalaze, a koji su nam postali preveliko ograničenje i problem za nastavak rada, odlučili smo promijeniti “kod zapisa” i potražiti svoju budućnost u bespućima cyber-prostora. Stoga svoje djelovanje namjeravamo nastaviti kao on-line časopis za književnost (i srodnu umjetnost, konkretno film i glazbu) te se nadamo idalje otkrivati, pomagati i promovirati mlade autore, ali i razvijati sve više suradnju s etabliranim imenima naše scene.
Dakle, u duhu svog imena Re se nastavlja obnavljati, okretati i realizirati prateći razvoj društva, bilježeći i analizirajući njegove promjene, a nadamo se da ćete u toj novoj avanturi i vi nastaviti pratiti Re.

Krešimir Vogrinc,
gl. urednik

Arhiva