Časopis za umjetnost i kulturu

Slava sjedinjenja

(iz knjige Sjedinjenje)


Predivnino zavođenje Gospodarice Srca i njeno uspostavljanje u kontekstu prvog lica Miljenice.
 
Žudeti za nečim što svakako sledi?!
Ti se jednom mišlju možeš preneti pred Njen tron.
Al’ ti srce žudi za Predivnom Damom koja bi ti se podala čim bi joj dala povoda.
Kojoj bi se obavezala.
 
* * *
 
Osvajačica srca, koje hoće da bude osvojeno.
 
Potisnutim hoćeš da se otisneš.
 
Gospodarica Srca: Nije da nije htjela bilo kome, ali je ipak zapala meni.
 
Predivna Dama: Joj, što si me uplašila!
GS: Nisam znala da si toliko plašljiva. Ko bi rekao?!
 
I dočeka me još rečima Predivna Dama: Najveća je borba za zavođenje ili osvajanje srca! Daroviti ljudi su preosetljivi. Devojke se zaljubljuju u darove druge devojke. Darovi su od Poete. Kako ti je divna kosa.
 
GS: Znam da bi me milovala... kike rasplitala... nagu kosom pokrivala...
ne mogu pored mačke mačke, samo vjerni kao psi.
 
* * *
 
Posmatrana sa tolikom ljubavlju, koja je sabira, k sebi priziva.
Ona te je iz čučnja ispravljala. Nježna u ophođenju ti služila.
 
* * *
 
Predivna se suprotstavljala gašenju, a strastvenost je tvoja priroda koja se ne da ugasiti. Ona je toliko sabrana da prepoznaje čašu od kristala koju ti je dala, još kada si došla.
 
PD: ... Šta piješ?
 
GS: Rekoh da će me iznositi. Tajac. Sama sam izašla, kad me je pustila. I ispratila do kapije i poljubila. A istim takvim poljupcem je jednom ispratila i Doru, usvojeno štene, koje nas je našlo tragom kada ju je Drama Kraljica prvi put poslala u lov, u potragu za mnome i Predivnom Damom. Čarobnom Pticom Pjevačicom!
 
* * *
 
Reče ti da sve čuje. I ono u sebi. Što samo pomisliš.
 
PD: Šta ću ja sa tobom?
GS: To me baš intrigira.
 
Zadržaću te, reče.
A ti kao u sebi, ali poluglasno, da ne bi imala ništa protiv.
A sve kroz odškrinuta vrata kroz koja te zamalo ne povede sa sobom, pred svima.
 
GS: Skoro mi se prosula Dama pred nogama, Predivna.
 
PD: O, ti koja komponuješ i diriguješ srcem.
 
* * *
 
Ti ne možeš da odvojiš pogled od njenog zanosnog dekoltea. A ona se pita šta li sve skrivaju tvoja prsa, tokama zlatnim optočena. Izgara od znatiželje; dok ti grom Poetin očekuješ sa nebesa jer je pažnja na Miljenici najpreča.
 
A odricanja od uživanja sa svojom ženom? E, može li se čovek odreći baš i najvećih blagoslova pruženih od Poete, u trenucima predaha, kada je Miljenica na sigurnom?
 
* * *
 
Nježna u ophođenju i direktna. Dokazuje ti prisebnost. Pozira ti i služi. Spremna da se sruči niz stepenice pre nego da slučajno nagazi neočekivanu gošću, usvojenu lutalicu Doru koja joj se pod nogama stvori; jer će od nekoga uvek biti dočekana.
 
GS: A duša se moja kao ljuti, a čika me sve vrijeme da joj dam materijala da me kinji i sa savješću mi petlja. A koja bi pored takve Poetine Uslišene Miljenice u ruci posegnula pažnjom za slobodnom Predivnom Pticom Pjevačicom, na grani kupinovog žbuna? –
 
* * *
 
Gospodarica srca u prvom licu: Ispijala si žestinu cijele večeri i zanosno motala i pušila travu pomiješanu sa najboljim indijanskim duvanom. Pogledom na mene se sabirala. Pronicala sam u tvoje dostojanstvo, uprkos dekolteu koji okupira punu pažnju. I milovala najzapostavljeniju kuju, a putnicu namjernicu, tragačicu Doru, koja nas je po Drama Kraljičinom nalogu pronašla i prenela glas da smo tražene i nađene da bismo se, za primer, bezbjedno sjedinile na svakom planu...
Tvoja naivnost je očigledna, duša čista, grudi na izvolte, al’ samo da se nagledaš. A šta bi dala da ih se dotaknem? A svi bi te htjeli ali ne posežu. Hej, zavodiš me i plijeniš tim duhom. A da li si i ti Poetina?
 
* * *
 
Priželjkuje da se drzneš, prije nego što ona pređe granicu i spusti se, da kroz toke tvoje pronikne. Jer ona je svoja, kao i ti, i one kojoj se poda i one čije je stvorenje.
 
PD: Zar da se stidimo blagoslova Poetskih? Zamisli šta se sve dešava, svaki put, kad odbijemo ljubav! Zar da hoćemo drugačije od onoga što nam pruža? Zar da sumnjamo da je to najbolje za nas?
 
GS: U pravu si, to nisu pitanja.
 
* * *
 
Došla si pre vremena na neko dešavanje. Ima još mesta. Ipak uzimaš iz ostave stolicu da bi mogla da je staviš tamo gde hoćeš. Biraš, a nikako da izabereš svoje mesto. A nećeš ništa od ponuđenih. Prostor se ispunjava. Sve vreme biraš. Zamišljaš umesto drvene stolice tabure od kamilje kože, pa Devu i kako bi sa njene visine videla i čula. Nude ti se...
 
* * *
 
Gospodarica Srca je umela, sa tim silnim svojim likom, lepo da se nosi. Lik joj je klizio uz pisaljku: Bila je silna, a nije se opirala. Drska ili pre cinična; ležerno s visine tretira sve o no što se čini sa uzaludnom nadom i bez ljubavi, al’ uvek na usluzi iako nepristupačna. U stvaralačkom poduhvatu pismenog ovaploćavanja moćnog, savršenog, sigurnog bića koje se Sjedinjuje, sadejstvuje sa Poetskim blaženstvenim silama i proniče u sopstvenu suštinu ljubavlju, otkriće se njeno delo. Bukvalno. –
 
* * *
 
U sklopu izvođenja stvaralačke nastave, Nastavnica poetskim licima u odnosu na pročitano.
Nastavnica (Gospodarici Srca): Preosetljiva, stidna jer se naga prikazuje. Zatreperi kada te pogleda, a pravi se da te ignoriše. I odoleva ti, Poete mi, dugo. Brineš li se za svoj šarm? Ne. Stvar je samo u tome da ne odišeš stavom. Ti čuvaš reči ove u srcu svome. Tu si kome si potrebna. Postojiš jer si neophodna.
 
Nastavnica (Predivnoj Dami): Ti znaš čije milovanje želiš. Šta hoćeš sve od svog života? Duša u telu, već, hoće da se razloži. Vidiš se ispravljenom. Ne veruješ ogledalima. Iz ljubavi krotka si.
 
N (GS): Po njenom krilu prosipaš svoju kosu zlatnih niti. Pomiluje te. Miluje te. Čezne da te uzme. Vapi. Moliće te, da posegneš prva, pre nego ona iza toka zaviri.
 
N (o PD GS): Ona te, diskretna, osluškuje, u srce te svoje slaže i čeka. Malo- malo pa se nešto iznenadi. Zagleda se u tebe pevajući. Privuče te u svoj život. Proniče da bi te primila. Da postanete nerazdvojne.
 
A onda vam se Sjedine pogledi, prodiruće prožimajući i duboko izazivajući, i vi izdržavate, ne spušta nijedna, sve seva i svet se zaustavi od te miline vašeg Sjedinjenja.
 
* * *
 
Đakonisa (sestrama): Zašto bi deve htele nešto što darom Poetinim nadilaze? One kojima nije zabranjena tajna bračnog Sjedinjenja ili ukinuto rukopoloženje, nego im jednostavno ni ne treba, kad one samo svojim pristankom postaju šta hoće!

Arhiva