Časopis za umjetnost i kulturu

O časopisu

Časopis za umjetnost i kulturu Re započeo je svoj životni vijek 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci kao časopis u kojemu su studenti objavljivali svoje književne uratke i radove o književnosti i jeziku. Nakon nekog vremena časopis je izišao iz fakultetskih okvira i proširio svoj opseg na čak jedanaest rubrika koje su uređivali urednici uglavnom sa završenim studijem humanističko-umjetničke provenijencije i koji su u časopisu objavljivali različite sadržaje iz područja umjetnosti i kulture. Rubrike su bile: (S)misao, Kulturologija, Književnost, Proza, Poezija, Likovnost, Kazalište, Film, Glazba, Strip i Aletheia Ephemeros (filozofija).

S vremena na vrijeme, uredništvo je posebnu pažnju poklanjalo nekoj temi, bilo na razini čitavog časopisa (broj 8 bio je posvećen seksualnosti/erotici/pornografiji, a broj 14 tematizirao je rat) ili na razini pojedinih rubrika (u broju 9 unutar filmske rubrike izišao je temat pod nazivom Filmovi bez granica koji je sakupio tekstove urednika i autora o filmovima koje oni smatraju presudnima ili posebnima u povijesti filmske umjetnosti).

Časopis Re uspostavio je tijekom godina prilično široku bazu suradnika i autora te uredništvo redovito dobiva radove autora iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, a časopis je zamišljen prvenstveno kao mjesto koje otvara prostor mladim, neafirmiranim, kvalitetnim autorima za izražavanje i afirmaciju, iako ta odrednica nije prepreka za objavljivanje niti starijih ili afirmiranijih autora.

Vjerujemo da se Re kroz svojih jedanaest godina izlaženja razvio u profiliran i kvalitetan časopis za umjetnost i kulturu. Rubrike Proza, Poezija i Književnost (teorija, analiza, kritika, osvrti i dr.) od samog su početka kičma časopisa i najpraćenije rubrike te je uredništvo odlučilo vratiti se tom početnom književnom sadržaju i ponovo suziti opseg interesa časopisa, ostavivši kao aktivne rubrike još Film i Glazbu.

Povratkom na taj (stari) koncept Re otvara novu stranicu svoga postojanja, od sada kao potpuno elektronički časopis, pošto je nakon deset godina izlaženja u papirnatom obliku prošle godine izišao njegov posljednji tiskani broj. Oduvijek idući ukorak s vremenom i prateći razvitak društva i tehnologije, Re nastavlja proširivati svoje horizonte u bespućima on-line prostora i stvarnosti te se nada otkrivati nove glasove i donositi nove sadržaje, ali i forme izražavanja.

 


Predgovor prvom broju


O nastanku - misao o ovom časopisu javila se još prije godinu i pol dana; dug je to put bio i teži nego što bi vam se moglo činiti. Iako je izvorna ideja bila tako davno, pa čak i u drugoj uredničkoj postavi, najbitnije je sačuvano, a najbitnije je da studenti dobiju priliku za ovakvom vrstom komunikacije u kojoj će se sretati s radovima ostalih studenata i u kojoj će svoje radove ponuditi drugima, što inače ne bi mogli. Smiješno je kad vas optuže da idealizirate zato što smatrate da bi jedan jezikoslovni fakultet trebao imati časopis za studente. No mi ne idealiziramo, za ostvarenje ovog plana trebalo je vremena, ali časopis je sada tu.

O konceptu - ono što bi se moglo istaknuti kao glavna značajka koncepta jest nepostojanje tvrdih i fiksnih granica. Smatramo kako je to nužno da bi ovaj medij mogao održati korak s vremenom i da bi se kretao prema što je moguće manjem sputavanju ideja koje nam studenti žele predočiti. Stoga, činjenica da ovaj broj zapravo nastoji šire tematski pokriti područje interesiranja katedre za hrvatski jezik i književnost, vezana je samo za prvi broj, a uredništvo najviše i želi da to ne ostane tako. Budući da su već uvez i tisak potpuno podređeni namjeri da se časopis održi na životu, te da ostane budućim naraštajima studenata u nasljeđe kao već uhodana stvar, smatramo da će njegove rastezljive granice samo doprinijeti tom cilju. Na ovaj način upravo i apeliramo na studente da sve svoje ideje slobodno izražavaju kroz ovaj časopis da ne bi posustali na mukotrpnom putu osnivanja novog; ipak je bitnije drugima pokloniti vaše radove nego osnivati novi časopis zato što vam se ne sviđa ime.

O imenu - ideja cijelog časopisa, uključujući sve njegove moguće promjene, sadržana je u njegovu imenu. Pored svih termina s naslovnice koji govore o tome što bi ovaj časopis mogao postati, najbitniji je zapravo prefiks /re-/, koji već sam upućuje na činjenicu da se PONOVO događa nešto, što je nažalost već predugo bilo potisnuto u drugi plan.


(prosinac 2001.)
 
 


Impressum

nakladnik
Udruga za umjetnost i kulturu "parNas"

za nakladnika
Matija Budimir

glavni urednik
Krešimir Vogrinc

urednica
Doris Pandžić [poezija/proza]

prijevodi
Doris Pandžić

lektura
Sandra Salopek

ISSN 1845-402X

Arhiva